dissabte, 5 de novembre del 2011

PRESENTACIÓ DE L'EXPOSICIÓ "DESENTERRANT EL SILENCI" DE SERGI BERNAL A CAN BASTÉ



 A Can Basté es va presentar aquest dijous l'exposició Desenterrant el Silenci de Sergi Bernal amb la seva presència i la de Delphine Crespo i Jiménez-Villarejo de la Plataforma contra la Impunitat.


La memòria perduda d'Antonio Benaiges Nogués, mestre seguidor de les técniques de Célestin Freinet en un petit poble de Burgos de nom Bañuelos de Bureba és el punt de partida d'aquesta exposició. 

 

Tot comença al juny de 2010 quan el georadar de Aranzadi localitzés uns casquets de bala i unes restes humanes en una zona de les Muntanyes de la Pedraja, a Burgos. Es tracta d’una fossa comuna amb centenars d’assassinats pel feixisme en la seva creuada de l'extermini del "rojo".





Parlen els familiars dels desapareguts:

Delphine va explicar el terrible cas de la fossa del Barranco de la Bartolina en Calatayud, com un abocador va voler esborrar la memòria dels assassinats en aquest lloc i com en certa manera l'ha aconseguit. PP i PSOE des de diferents administracions han volgut llençar més terra sobre aquest ossos soterrats pel feixisme. Va explicar la història de la seva família, de la repressió soferta i del patiment causat a diferents generacions que encara lluiten per fer justícia als seus. Ella com ciutadana francesa que viu a Barcelona encara li costa més de pair que passa en aquest estat respecte a la seva política de memòria i de respecte als drets humans. Li sembla inconcebible i sorprenent com es poden donar fets que encara parlen de repressió i fomenten el dolor entre aquells que defensen als seus, que van ser eliminats per defensar la llibertat i la democràcia.

Narciso Crespo Lozano y Petra Lozano Forcen familiars de Delphine.